• Industrial

Let’s build together

Warehouse Alterations & Extension Warwick

Location: Warwick

Summary: Warehouse alterations and extension to provide new office areas, canopy and concrete yard.

Description of Works: Alterations and extension of 2000m2 warehouse creating 300m2 of offices over 2 floors, a 43m clear span canopy for offloading articulated vehicles plus a new concrete yard with associated services.  The project was delivered in 2 phases with the facility being operational on a 24-hour basis.

The building provides:

  • 15 no. 38m2 offices with tea prep facilities
  • 1 no. 31m2 office
  • a communal kitchen/common room
  • a meeting room

Works included:

  • structural alterations and strip-out
  • alterations to room layouts
  • formation of openings
  • stud partition walls
  • mechanical & electrical installations including air conditioning
  • kitchen installation
  • new windows and doors (including roller shutter doors)
  • floor finishes including carpet tiles and vinyl
  • suspended ceilings
  • painterwork
  • 720m2 concrete floor slab with associated drainage
  • steel-frame 43m long canopy
  • brick base wall construction
  • metal roofing and cladding

External works included the construction of new road access and 4000m2 concrete hardstanding.

Added Value

  • With the Client requesting a large span canopy we reviewed potential design solutions to assist in reducing cost; the introduction of central portal columns would have significantly reduced the steel weight and in turn cost but the desire for an open span and the operational benefits of this outweighed the savings proposed.
  • We revised the detail of the junction between canopy and building where a single ply membrane on timber decking was revised to a single skin profiled cladding with additional Metsec supports; this offered a reasonable saving, reduced additional trades on the site and detailed design responsibility with one specialist as opposed to introducing additional interfaces.
  • Our design review of the access into the building for forklifts identified a risk of impact to columns supporting the first floor offices, an alternative ‘In out’ access was proposed and agreed together with heavy barrier protection to protect the columns and negated the risk.
  • Within the office refurbishment we proposed that additional wall lining and insulation should be used on the existing external wall as we had identified that the existing construction had minimal insulation; this additional expenditure was agreed by the client and an enhanced facility provided with lower heating requirements and less solar gain in the summer.

For more information please contact us

See our projects

Contact Us

John

John C Aitchison
Managing Director
E: johnaitchison@maxiconstruction.co.uk

Barry

Barry Simpson
Construction Director
E: barrysimpson@maxiconstruction.co.uk

Claire

Claire MacKenzie
Marketing Manager
E: clairemackenzie@maxiconstruction.co.uk

Contact us or call on 01506 442233

This important and challenging project

“This important and challenging project has been completed quietly, efficiently and professionally without any fuss."

Well done

“Well done in completing the first phase of the works, on programme and with zero snagging. The client is delighted with the end product which has exceeded their expectations.”

The building is impressive

"I would like to pass on the thanks of the whole school to everyone involved in what was a well-managed, well communicated and safely delivered project.”

The handover of Phase 2

“The handover of Phase 2 a day early has assisted the client to better manage their move management on two projects which occur over the same weekend, an effort which is greatly appreciated.”